万博でのごみ減量対策~EXPO 2025 グリーンビジョン

万博でのごみ減量対策~EXPO 2025 グリーンビジョン
博覧会協会の持続可能性部では、万博での環境対策についての基本的な方針や施策を「EXPO 2025 グリーンビジョン」として公表しています。その最新版から、ごみ減量・3R対策、その中でも特に来場者の方に関係のある部分を抜粋してご紹介します。
Actions to Reduce Waste at the Expo - EXPO 2025 Green Vision
The Sustainability Department of the Exposition Association of Japan has published its basic policies and measures for environmental activities at Expo 2025 as the "Expo 2025 Green Vision." The following are excerpts from the latest version of this document, which covers waste reduction and 3Rs measures, especially the parts relevant to visitors.
1.持続可能性方針(2022年4月)


◇「いのち輝く未来社会のデザイン」という大阪・関西万博のテーマに基づき、持続可能な大阪・関西万博の基本的な考え方や姿勢として、持続可能性に関 する有識者委員会(座長:伊藤元重東京大学名誉教 授)でのご審議に基づき策定。
◇SDGsの5つのPに基づき目指すべき方向を記述。環境関係は、P(Planet)として以下を掲げて、国際的合意 (「パリ協定」、「大阪ブルー・オーシャン・ビジョン」、「昆明・モントリオール生物多様性枠組」)の実現に寄与する会場準備、運営を目指します。
【目指すべき方向】
①CO2排出抑制 ・省エネルギー技術の導入や再生可能エネルギー等の活用により、温室効果ガス排出量の抑制に 徹底的に取組む。
②リデュース(Reduce)、リユース(Reuse)、リサ イクル(Recycle)可能な部材等を積極的に活用する3R活動の推進、またリニューアブル(Renewable)に取り組み、資源の有効利用を図る。
③沿岸域における生態系ネットワークの重要な拠点と して、会場内の自然環境・生態系の保全回復に取り組む。

1.Sustainability Policy (April 2022)


Based on the theme of Osaka/Kansai Expo, "Designing Future Society for Our Lives," the basic concept and stance of a sustainable Osaka/Kansai Expo was formulated based on the deliberations of the Committee of Experts on Sustainability (Chairperson: Professor Emeritus Motoshige Ito, University of Tokyo).
The directions to be pursued are described based on the five Ps of the SDGs. In the area of the environment, the following Ps (planet) are set to prepare and operate a venue that contributes to the realization of international agreements ("Paris Agreement," "Osaka Blue Ocean Vision," and "Kunming-Montreal Biodiversity Framework").
Aiming Direction
(1)We will make efforts to reduce greenhouse gas emissions by introducing technologies that reduce CO2 emissions, energy-saving technologies, and renewable energy sources, etc.
(2)Promote 3R activities by actively using materials that can be reduced, reused, and recycled. In addition, we will work on "Renewable" activities to make effective use of resources.
(3)As an important center of the coastal ecosystem network, we will work to preserve and restore the natural environment and ecosystem of the venue.

2. グリーンビジョンの基本的な考え方


①先進性/経済性のある技術や仕組みの導入
②供給、需要両面にわたる技術や仕組みの導入
③来場者等の理解促進を図り、行動変容を起す仕組み の導入
④会場内だけでなく会場外も含めた広域エリアを対象 とした
実証・実装プロジェクトの実施
⑤グリーン成長戦略/重点産業分野における需給両面の 取組推進
⑥スタートアップ企業、民間企業、民間団体等様々な 主体の参加促進
2.Basic concept of Green Vision


(1) Introduction of advanced/economical technologies and systems
(2) Introduction of technologies and mechanisms for both supply and demand
(3) Introduction of mechanisms to promote visitor understanding and behavior change
(4) Implementation of demonstration/implementation projects not only in the venue, but also in a wide area, including outside the venue.
(5) Promote both supply and demand initiatives in the green growth strategy and priority industry sectors.
(6) Encourage the participation of various entities such as start-ups, private companies and private organizations.
3.資源循環に係る具体的取組(会場運営関係)


① プラスチック対策
◇食器類等の取組
・フードトラックエリアでのリユース食器の導入
・フードトラックエリア(一部)での生分解性プラスチック食器の導入、それと食品廃棄物を合わせた堆肥化
・マイボトルを会場内で利用できる環境の整備
・ペットボトルの分別や回収の徹底及び水平リサイクルの実施等
◇容器包装、ノベルティ、配布物等
・マイバッグ持参呼びかけ、レジ袋の配布禁止等対策
・傘袋、うちわ、不織布おしぼり等の利用促進対策
② 食品対策
◇食品ロス削減対策
・食べきれる量やサイズのメニュー提供
・来場者への食べ残し削減の呼びかけ
・売れ残りそうな弁当等の販売支援対策
・賞味期限に余裕のある食材等をフードバンクに寄贈するための連携の場の提供
・店舗で実施する食品ロス削減対策に関する資料の提出
・食品廃棄物排出量の可視化
◇食品廃棄物のリサイクル
・会場内でのバイオガス化、会場内外における堆肥化等食品廃棄物の資源化


③ その他
・電子化による紙の削減
・リサイクル前提の会場装飾
・ユニフォームの持続可能性配慮
・期待される行動様式の具体化と来場者への発信
3. Specific actions for resource recycling (related to venue operation)


1. Measures against plastics
Initiatives for tableware and more
・Introduction of reusable tableware in food truck areas
・ Biodegradable plastic tableware in food truck areas (some areas). Biodegradable plastic tableware in some food truck areas and composting of that with food waste.
・ Establish an environment in which visitors can use their own bottles at the venue.
・Ensure separation and collection of PET bottles, and implement horizontal recycling, etc.
Containers and packaging, novelties, handouts, etc.
・Calls for bringing one's own bag. Measures such as banning the distribution of plastic bags, etc.
・ Measures to promote the use of umbrella bags, fans, non-woven hand towels, etc.
2.Food Measures
Food Loss Reduction Measures
・Offer menu items in quantities and sizes that can be consumed.
・ Encourage patrons to reduce leftover food.
・ Measures to support sales of boxed lunches and other unsold items
・Provide a place to work with food banks to donate food that has a limited shelf life.
・ Provide materials on food loss reduction measures to be implemented in stores
・Visualize food waste emissions
Food Waste Recycling
Converting food waste into resources, including on-site biogas conversion and composting both inside and outside the venue.


3.Others
・Reduction of paper by computerization
・Recycling-oriented venue decorations
・ Sustainability considerations for uniforms
・ Specifics of expected behavior patterns and communication to visitors